Tuin en omgeving

Natuur om het huis:

Buizerd

Rondom het huis is een zeer gevarieerd aanbod van soorten vogels en vogeltjes. De hele dag is het een gefluit en getwinkeleer, met op afstand het ritmische gehamer van de specht.

Op een mooie thermiekdag zien we ook regelmatig langere tijd een buizerd boven de vallei zijn cirkels draaien, af en toe een duikvlucht makend. En elke nacht hoor je uilen op jacht in het bos.

In en rond het waterloopje, wat ‘s zomers meestal droog staat, op de grens met het weiland rechts huizen vuursalamanders, die je ook wel eens overstekend op het pad tegenkomt. Deze winter huist er zelfs eentje in onze waterput die dat een mooi plekje vindt om te schuilen voor zijn winterslaap.
In de hitte van de zomer kom je natuurlijk ook overal hagedisjes tegen.

Bij avond kun je aan de bosrand bij de heuvels achter je soms een hert betrappen.
En als je in het donker lekker zit na te genieten in de portico met een lekker glaasje, wordt je de hele nacht vermaakt door de dans van de vuurvliegjes tegen de bosrand met de rivier.

In september en oktober is het opvallend hoeveel auto’s je opeens overal langs de randen van de bossen ziet staan, zeker als je wat verder de heuvels ingaat. De traditionele paddenstoelenpluk is dan begonnen. Iedereen die er maar een beetje verstand van heeft gaat dan het bos in voor een niet te versmaden maaltje. Wij weten er te weinig van en kopen ze dan, bijna net zo vers, wel op de markt. Daar is dan ook een enorm aanbod.
In het najaar moet je ook niet verrast kijken als een van de buurmannen ‘s middags langs wandelt met een geweer nonchalant over de schouder, vriendelijk “bondi” mompelt en verder het bos intrekt. Het zelf jagen en vangen is hier nog echt traditie.

Comments are closed